Ismerje meg nagy múltú soproni Oroszlán Gyógyszertár történetét!

Műemlék patika Sopronban

A soproni Oroszlán Gyógyszertárra nem csupán  mint egészségügyi intézményre tekintünk, hisz a város egyik turisztikai látványosságaként is vonzza az ide látogatókat. Kuriózum, hogy csaknem 400 éve áll a város lakóinak szolgálatában. A Zsolnay kerámiából készült portál, az oroszlán - ábrázolás és az officina bútorzata védett műemlék.

A patika egyike azon keveseknek, mely az országban még mindig működő, nagy hagyományú műemlék gyógyszertár.

Különböző írásos feljegyzések alapján megállapítható, hogy a patikát a város második gyógyszertáraként, 1623-ban alapították Pralich Péter tulajdonlásával, ám ekkor még nem a mai helyén állt. Az 1600-as évek második felében tulajdonosváltások sorozata ment végbe -  fontos megemlíteni, hogy csak a patikus esküt és polgáresküt letettek birtokolhattak gyógyszertárat.  Jelentősebb nevek a Becher család, Österreicher Jeremiás és Joachim Mahlzamb.  Az ő intézkedéseik nyomán kapta a patika az "Arany Oroszlán" nevet, váltott székhelyet - a Szent György utca 1. szám alól költözött a Várkerület 31. szám alá.

Mai helyére, a Várkerület 29. szám alá 1724-ben költözött, Ehrlinger János Bertalan tulajdonlása alatt. Az ő személyének említése várostörténeti szempontból is fontos, hiszen ő töltötte be a városbírói, majd később a  polgármesteri posztot.                                       

Az 1700-as évek végén Linninger János, majd Lux Ferenc következik a tulajdonosok sorában, 1875-ben pedig Molnár Lajos vásárolta  meg az Arany Oroszlánt. 

Molnár Lajosnak köszönhetjük a patika ma is látható formáját, hisz ő készíttette a bútorzatot, amely bécsi mesterek által tervezett, soproni mesterek által kivitelezett, védett műemlék. Ritkaságnak számít, hogy a szekrénysor egybe épült, külön leírás alapján bontható csak szét. Figyelemre méltóak a középső rész két oldalajtajának intarziái.  Az utcafrontot díszítő egyedülállóan szép portált  a pécsi Zsolnay majolikagyárban készítették, az akkor még újdonságnak számító pyrogránit kerámiából.

Az 1910-es évek végén került a Nikolics család tulajdonába a gyógyszertár, akik az 1950-ben bekövetkezett államosításig üzemeltették azt.   Itt kell megemlékeznünk Dr. Nikolics Károlyról, aki a magyar gyógyszerészet egyik kiemelkedő alakja, apjától megörökölve, szintén birtokolta a patikát.

Az Oroszlán Gyógyszertár ma is soproni család kezében van,  ma is szívvel - lélekkel szolgálja a lakosság egészségének megőrzését, egyben bemutatva a régi idők gyógyszerészeti emlékeit.